Samma ostar - snart i ny kostym 

 

Backrudestelle.jpeg


Eftersom jag är uppvuxen på mina morföräldrars gård utanför Gistad i Östergötland fick jag med mig mathantverket i modersmjölken. På det småskaliga lantbruket hade vi många egna djur och att odla, sylta och förädla var en del av det naturliga självhushållet.

Som vuxen har jag doktorerat i rymdfysik vid Uppsala Universitet och arbetat som rymdforskare vid KTH i Stockholm. Efter att ha flyttat till Löfsta Säteri i norra Vallentuna var jag dock tillbaka i mitt rätta element och började göra ost för eget bruk på grannens mjölk. Efter en ystningsutbildning fastnade jag för hantverket och insåg samtidigt vilken potential som fanns i Löfstas unika naturbetesmarker som betats av klövdjur sedan 1400-talet. Att lämna rymden till förmån för att arbeta med djur och ett hantverk som fanns i mina gener var ett lätt beslut som jag aldrig ångrat.

 Nu nästan tio år senare är det dags att ta nästa steg. Jag vill att förpackningarna och det material jag lämnar ifrån mig om mina produkter ska andas samma kvalitet som ostarna gör. Jag passade också på att byta namn. Jag gör ost på mjölk från mina egna djur och får därav kalla mig gårdsmejeri. Men Löfsta är också en herrgård och för att knyta an till all kultur som finns i väggarna här och våra fina marker blev det Löfsta Herrgårdsmejeri.

I samband med ansiktslyftningen har jag också putsat på det mesta som har med produktionen att göra. Förlängt lagringstider, grävt ut en naturlig källare och inrett med gran från skogen intill. Allt för att hitta perfektion i smak och textur.

Ytterligare en stor förändring är att gårdsbutiken kommer att stänga lördagen den 27/12. Efterfrågan av ostarna är så stor att butiken kommer att bli produktionslokal.

Ostarna kommer fortfarande att finnas till försäljning men nu i gårdsbutiken på Granby gård, Hökeriet, 10 km härifrån. www.hokeriet.se Där går det även att ta sig en fika. Öppet lör-sön 12-16.

 

Kontakt

Mail: marie.backrud@telia.com

Telefon: 070-4567748 

 

 

 
stäng